Na které ruce nosit náramek a proč

Možná patříte k těm lidem, kteří si pořídí náramek a nad jeho umístěním na zápěstí příliš nepřemýšlí. Jednoduše upřednostní svoji intuici, což je naprosto v pořádku. Poté ale existuje skupina osob, které uvažují nad tím, na kterou ruku si náramek vlastně nasadit a proč. Pojďme se podívat na několik názorů, které kolem tohoto tématu panují.

Překřížené ruce s náramkem

Co říká tradice

Některé tradice říkají, že pánové nosí náramky spíše na pravé ruce, naopak ženy volí spíše levé zápěstí. Vždy ale závisí na mnoha dalších skutečnostech, mezi které se řadí i oblečení. Pokud například budete oblékat šaty s jedním nahým ramenem, umístěte náramek na odhalené zápěstí. Oblečení s dlouhými rukávy by totiž nikdy nemělo šperky překrývat. 

Propojení s pravou a levou hemisférou

Především u náramků s minerály se lidé často řídí pomocí metody propojení s pravou a levou hemisférou. 

Naše pravá ruka je propojena s levou hemisférou a zastupuje mužský princip. Levá hemisféra je přitom centrem logického myšlení, odvahy, aktivity a analytického myšlení. Na pravém zápěstí mají náramky tendenci odstraňovat negativitu, nečistoty a stres. Proto se na pravé ruce nosí především takzvané aktivní kameny, které předávají vitalitu a schopnost rychle se rozhodovat. Zároveň posilují naši odvahu.

Naopak naše levá ruka je propojena s pravou hemisférou mozku a zastupuje ženský princip. Nošením náramků na levé ruce tedy můžete posilovat uvolnění, pochopení, intuici a vnímavost. V případě náramků s kameny se doporučuje na levém zápěstí nosit takzvané neaktivní kameny. Jedná se o ty, které přinášejí klid, pohodu a uvolnění. Na levém zápěstí, které je blíže srdci, také můžete nosit náramky s gravírováním jakožto dárek k porodu. 

Všeobecně lze také říct, že pokud chcete přijímat energii kamenů do svého těla, je třeba náramek nosit na levé ruce. Naopak pokud chcete energii posílat směrem ven, je třeba náramek nosit na pravé ruce. 

TIP: Ať už se rozhodnete pro jakékoliv zápěstí, nezapomeňte svůj šperk pravidelně udržovat. Zjistěte, jak vyčistit zlato, aby vaše náramky neustále zářily jako nové. 

Roli může hrát i praktičnost

Při rozhodování ohledně toho, na které ruce nosit náramek, může hrát roli také obyčejná praktičnost. Pokud například pracujete na počítači a myš ovládáte pravou rukou, mohou vám masivní náramky na zápěstí překážet a v takovém případě se možná rozhodnete pro jejich umístění na levé zápěstí. 

Klíčovým faktorem může být také skutečnost, zda nosíte hodinky a zda chcete náramkem doplnit zápěstí s nimi, nebo jej raději umístit na druhé zápěstí.

Je možné nosit náramky na obou zápěstí najednou?

V dnešní době se již nošení náramků na obou zápěstí nepovažuje za nevkus, jako tomu bylo v dávné minulosti. Vždy ale samozřejmě záleží na tom, jak celek zkombinujete. Na jednom zápěstí například můžete nosit jeden silnější šperk, na druhém několik menších. Nebo široké náramky doplnit několika minimalistickými variantami. 

Kolik náramků lze nosit na jedné ruce

Již Coco Chanel se proslavila tím, že vrstvila hned několik perlových náhrdelníků. Mnoho celebrit pak začalo po jejím vzoru i s vrstvením náramků na zápěstí. Pokud je vám blízké nosit hned několik šperků na jedné ruce, nebojte se toho. Maximální počet náramků stanoven není a záleží tedy jen na vašich preferencích. Pouze je třeba si dát pozor na to, aby se vám jednotlivé náramky nezaplétaly do sebe. 

Nebojte se také na jednom zápěstí nosit náramky z různých materiálů. Drahé kovy můžete kombinovat například s kůží, textilem nebo kameny. 

TIP: Tápete, jestli doma máte zlatý, nebo pozlacený šperk? Přečtěte si, jak to rozklíčovat.