Jak vyčistit zlato doma, aby vaše šperky zářily jako nové

Máte doma zlatý šperk, který ale postupem času ztratil svůj přirozený lesk a barvu? Stačí jej důkladně zbavit nečistot a jeho původní vzhled se vám vrátí. Jak ale správně postupovat, abyste své cennosti nezničili? Přečtěte si, jak čistit zlato.

 cisteni-sperku

Proč je nutné zlato pravidelně čistit

Vaše šperky mohou vlivem nejrůznějších faktorů oxidovat. Při tomto procesu přitom dochází k barevným změnám povrchu jednotlivých klenotů. Pokud chcete šperkům zachovat jejich čistotu a lesk, je třeba pamatovat na jejich pravidelné čištění. Obecně se doporučuje k tomuto procesu přistupovat alespoň jednou měsíčně.

VÍTE, ŽE: Samotné ryzí zlato je vůči černání odolné. K černání zlatých šperků dochází kvůli ostatním prvkům, které bývají součástí slitiny. Jednat se může například o sloučeniny síry, jódu nebo bromu.

Jak se čistí zlato aneb co budete potřebovat

Návodů jak vyčistit zlato existuje spousta. Liší se především v tom, jaký prostředek se využívá k odstranění nečistot. Nejjednodušším způsobem je použití obyčejného jemného čisticího prostředku na nádobí, případně mýdla. Zakoupit si ale můžete také profesionální roztoky na čištění zlata. Neobejdete se dále bez misky a hadříku, který nepouští vlákna.

Jak vyčistit šperky krok po kroku

Některé babské rady na čištění zlata uvádí, že můžete používat například prášek do pečiva. V obou těchto případech však může dojít k poškrábání šperku. Vzhledem k tomu je lepší přistoupit k ověřené klasice, jakou je obyčejné mýdlo či prostředek na nádobí. Přečtěte si, jak vyčistit zlaté šperky krok za krokem.

TIP: Stejný proces můžete aplikovat také u šperků z bižuterie, které však mohou vyžadovat častější údržbu. Nejste si jisti, jaký šperk vlastně doma máte? Zjistěte, jak poznat zlato.

Jak vyčistit zlato doma

Postup pro čištění zlata v domácích podmínkách je poměrně jednoduchý a zabere vám jen chvilku. Pojďme se na to podívat podrobněji.

  1. Do misky přidejte několik kapek jemného čisticího prostředku na nádobí. Smíchejte jej s vlažnou vodou.
  2. Šperky namočte zhruba na 10 minut do tohoto roztoku, aby se uvolnila veškerá špína. Případně si můžete dopomoct jemným kartáčkem. Díky tomu odstraníte nečistoty i z těžko dostupných míst. Kartáček ale musí být opravdu jemný, abyste klenoty nepoškrábali.
  3. Následně šperky důkladně opláchněte pod proudem vlažné vody.
  4. Osušte je pomocí hadříku, který nepouští vlákna. Díky tomu budete mít jistotu, že na nich nezůstanou žádné nitě a vlákna.

Jak vyčistit zlatý řetízek

K čištění zlatého přívěsku nebo řetízku můžete využít výše popsaný postup. Pokud váš šperk obsahuje nějaký drahý kámen, je třeba dbát ještě větší opatrnosti. Dejte si také pozor na to, aby nesprávnou manipulací nedošlo k uvolnění a vypadnutí kamínku.

Například přírodní smaragdy by neměly přijít do styku s horkou vodou. Šperky s perlou by se nikdy neměly dostat do kontaktu s čisticími prostředky, které mohou poškodit jejich povrch. Existují na ně speciální čisticí přípravky, případně lze použít obyčejný šampon.

Jak vyčistit bílé zlato

U čištění bílého zlata můžete postupovat zcela totožně jako u šperků z klasického žlutého zlata. Žádné specifické kroky tedy nutné nejsou.

Jak vyčistit zašlé zlato

Pokud vás zajímá, jak vyčistit zašlé zlato se zelenými skvrnami, může vám pomoct kyselina citronová (případně obyčejná šťáva z citronu). K profesionálnímu čištění šperků lze využít také ultrazvukovou čističku, která je ideální zejména pro klenoty s mnoha záhyby a vzory. Na druhou stranu je třeba počítat s vyšší pořizovací cenou.

Jak se o zlaté šperky starat aneb myslete na prevenci

Abyste vaše šperky udrželi v perfektním stavu, je na místě myslet na vhodnou prevenci. Jak se o zlato správně starat?

  • Pokud zrovna šperk nenosíte, správně jej skladujte. Doporučujeme je uložit na tmavé místo bez slunečního svitu (tedy například do krabičky, šperkovnice či látkového sáčku).
  • Před sprchováním, koupelí nebo pobytem v moři či bazénu si šperk vždy sundejte. Zatímco ve sprše může zlato poškodit například sprchový gel s peelingovými částicemi, v bazénu na něj může negativně působit chlorovaná voda.
  • Zlaté šperky si také sundejte před sportem, kdy na něj může působit váš pot urychlující oxidaci povrchu.
  • Náramek na ruce či prstýnek odložte také v případě, že vás čeká hrubší manuální práce, jako je úklid nebo práce na zahradě. Šperk by se totiž mohl snadno poškrábat nebo jinak poškodit.
  • Šperky si také sundejte předtím, než ulehnete do postele.