Jak poznat zlato a pozlacení

Máte doma šperk a nejste si jisti, z čeho je vlastně zhotoven? Dokážete rozpoznat rozdíl mezi zlatem a pozlacením? Posouzení samozřejmě můžete nechat na zkušeném zlatníkovi. Nicméně i doma si lze pravost zlata ověřit pomocí několika jednoduchých způsobů. Jaké to jsou?

Jak poznat zlato doma

Zlato se ve špercích nikdy nenachází ve své čisté podobě. Jedná se totiž o jeden z nejměkčích kovů a ve špercích se vyskytuje ve formě nejrůznějších slitin. Samotné poměry a druhy kovů ve slitině se liší dle toho, zda se jedná o žluté, růžové nebo bílé zlato. 

Hledejte puncovní značku 

Veškeré zlaté šperky (s hmotností nad 0,5 gramu) prodávané v České republice musí být opatřeny puncem. A to i ty šperky, které jsou vyrobeny na zakázku Toto puncovní označení razí nezávislá instituce, tedy Puncovní úřad. V podstatě se jedná o garanci toho, že má výrobek deklarovanou ryzost udávanou v karátech. České puncy vyjadřují kromě informace o zkontrolování ryzosti i údaje o použitém kovu. 

U zlatých šperků se nejčastěji setkáte s: 

  • kódem 585 (respektive 585/1000), který označuje 14karátové zlato
  • nebo kódem 750/1000, který značí 18karátové zlato

Naopak označení 999/1000 pro 24karátové ryzí zlato u šperků zpravidla nenajdete, jelikož jak jsme již zmínili, takový šperk by byl velmi měkký a brzy by došlo k jeho opotřebení. 

Kód značí, kolik má materiál dílů ryzího zlata a kolik ostatních kovů. Tedy například označení 585/1000 znamená, že se skládá slitina skládá z 585 dílů zlata a 415 dílů ostatních kovů. 

Puncovní značka se na špercích může nacházet na různých místech. U prstenů a náušnic ji zpravidla najdete na vnitřní straně, u náhrdelníků a náramků bývá v blízkosti zapínání. Pokud punc nedokážete rozklíčovat ani pomocí lupy, je možné, že jej má na svědomí padělatel. 

Vezměte si na pomoc hadřík

Pomocníkem pro rozpoznání zlata v domácích podmínkách pro vás může být i obyčejný hadřík. Padělaný kov se totiž během nošení poměrně rychle ošoupe. Zkuste jej tedy pár minut intenzivně leštit hadříkem. Pokud svou podobu změní, pravděpodobně v ruce nedržíte zlatý šperk.

 

TIP: Ztratil váš šperk svůj přirozený lesk a barvu? Zjistěte, jak vyčistit zlato v domácích podmínkách.  

Zkuste šperk zvážit

K tomuto kroku můžete přistoupit, pokud máte doma podobně velký zlatý šperk. Následně můžete oba klenoty zvážit. Pokud je posuzovaný šperk výrazně lehčí, může se s největší pravděpodobností jednat o falešné zlato. 

Orientujte se podle ceny

Pokud šperky kupujete od ověřených prodejců, může pro vás být orientačním vodítkem také cena, kdy zlaté šperky budou přirozené dražší než ty pozlacené nebo snad ty spadající do kategorie bižuterie. 

Orientační cena bílého zlata za gram se stejně jako u žlutého zlata odvíjí dle ryzosti. Obecně u 14karátového zlata se v současné době jedná o částku ve výši zhruba 770 Kč za gram, u 18karátového zlata se jedná o zhruba 1 000 Kč

Jak poznat pozlacený šperk

Při zkoumání pozlaceného šperku pro vás může být vodítkem opět puncovní značka. V rámci pozlacení a zlacení v podstatě dochází k nanesení vrstvy zlata na povrch jiného materiálu. Zlatí se zejména stříbrné šperky a punc na takovém klenotu tedy bude odpovídat právě stříbrnému materiálu (i když na první pohled může vypadat jako zlatý). Na pozlaceném stříbrném šperku tedy nejčastěji najdete značku 925.

Ale samozřejmě je třeba pamatovat na to, že pozlatit lze všechny vodivé kovy (které puncem označeny být nemusí). Proto je vhodné šperky vždy kupovat pouze od ověřených prodejců. 

Lze ze žlutého zlata udělat bílé?

Bílé zlato vzniká přidáním kovů, které mají stříbrno bílé zabarvení. Jedná se například o stříbro, zinek, nikl nebo paladium. Dále mohou být klenoty z bílého zlata ošetřeny povrchovou úpravou, tzv. rhodiováním. 

 

Pokud jste zjistili, že máte doma žluté zlato a chcete z něj nechat udělat bílé, je třeba se zeptat v klenotnictvích. Ve většině případů vám ale nabídnou možnost od vás žluté zlato vykoupit a v protihodnotě vám nabídnou šperky s bílým zlatem.