Šperk se jménem jako dárek k porodu

Příchod miminka na svět často bývá nejsilnějším momentem v životě každého rodiče a speciálně maminek. Devět měsíců čekáme a najednou tady s námi je ten malý uzlíček lásky a štěstí. Je to velká chvíle, která se nám navždy zapíše do srdcí.

Co se dává za porod?

Rodiče, babičky, tetičky a kamarádi chodí na první návštěvy miminka s malým dárkem pro něj. Nosí malá bodýčka, overaly, dudlíky, hračky.

Dárek pro samotnou maminku je v rukou tatínků. I když i tato tradice u nás nabývá na popularitě až v posledních letech a jsou rodiny, kde se nic takového neočekává. Naši tátové chodili do porodnice většinou jen s pugetem karafiátů.

Spousta maminek i dnes řekne, že největším dárkem je pro ně samotné miminko. To je sice pravda, ale kterou by milý dárek k porodu nedojal. Narození miminka je velký životní moment a zaslouží si něco na památku. Nejen, že se pro maminku může stát krásnou připomínkou narození miminka, tatínkové tím zároveň dávají najevo svou lásku a vděk za vše, čím si během porodu i před ním žena prošla. 

F86F581C-4A83-4B88-9B55-F375325E48A1_1_102_o

Šperk za porod? Jednoznačně ano

Nejoblíbenějším dárkem k porodu je kvalitní šperk. Šperky nás provází při mnoha životních událostech, jako jsou zásnuby, svatby, výročí, tak i narození miminka. Která žena by šperky nemilovala. Navíc mají trvalou hodnotu, mohou se dědit z generace na generaci a je to něco, co může maminka nosit každý den. Vsaďte proto na řetízek nebo náramek k narození dítěte.

 Za porod se jistě hodí darovat zlaté šperky, s nimiž se pojí určitá výjimečnost. Zjistěte, jak poznat zlato, abyste si byli jistí, že své ženě náhodou nevěnujete bižuterii. Takové klenoty by totiž nemusely vydržet tak dlouho, což by právě u šperků za porod mohla být velká škoda.

Jak vybrat šperk za porod? 

Pokud kupujete zlatý šperk o vyšší hodnotě, chcete mít jistotu, že se trefíte do vkusu maminky. A jsou maminky, které raději než překvapení uvítají možnost vybrat si dárek samy.

Poraďte se s rodiči nebo kamarádkou

Pokud se tatínek rozhodne vybrat dárek na vlastní pěst a není si stoprocentně jistý výběrem, může k výběru přizvat blízkou kamarádku nebo rodiče, kteří znají vkus dané ženy.

Odpovězte si na několik otázek

Vybírat můžete náramky, náušnice, řetízky z přívěskem. Záleží na tom, co maminka ráda nosí. Když vybíráte konkrétní model, zkuste se vžít do maminky, která šperk bude nosit. Má ráda zdobené klasické šperky s kameny? Nosí ráda výrazné šperky? Nebo dává přednost minimalistickým a elegantním modelům? Inspirujte se také šperky, které už má a nosí. Hodil by se k nim ten vámi vybraný?

Pozor na ostré hrany

Při výběru konkrétního modelu šperku vezměte v potaz ještě jednu věc a tou jsou ostré hrany. Je dobré vybírat šperk, který nemá ostré hrany a který se nebude zadrhávat. Maminka ho bude po porodu jistě chtít nosit a při manipulaci s miminkem je třeba dávat pozor na to, aby jeho jemnou kůži ostré hrany nepoškrábaly.  

Design a barva

Jak jsme již zmínili, design šperku je samozřejmě vhodné volit tak, aby ladil s ostatními klenoty, které žena běžně nosí. Zajímavou volbou pak může být sáhnout po šperku s detailem, který bude reprezentovat pohlaví miminka. Novopečené mamince holčičky můžete pořídit třeba šperk z růžového zlata, v případě chlapečků pak existují různé modře zbarvené drahokamy.

Proč se rozhodnout pro šperky se jménem

Samostatnou kategorií jsou pak šperky s osobní rytinou jména nebo data narození miminka, která dělá šperk ještě osobnější a speciálnější. Tím se váš dárek stává opravdu výjimečným. Nejznámějším modelem takového šperku jsou kulaté medailonky různých velikostí s gravírováním iniciálů nebo celého jména. Z druhé strany medailonku je pak možné gravírovat datum narození nebo jiný osobní vzkaz mamince. Alternativou k řetízku je náramek na ruku se jménem.

Adori2:22_9

 

Pokud už doma jednu ratolest maminka má, můžete vybírat přívěsky, které jsou ideální pokud se rodina rozrůstá. Tím mohou být dva propojené kroužky se jménem každého z dětí. Větší kruh za starší dítko, jméno velkého bráchy nebo sestry, a menší kruh se jménem nově narozeného miminka.

Adori2:22_7

 

Krásným symbolem spojení dvou životů mohou být i tyto dva propojené kruhy, ať už ve formě náramku nebo přívěsku. Rytiny na tento šperk můžete pojmout podle vašeho přání. Na větší kruh můžete nechat vyrýt iniciály rodičů a na menší iniciály dětí. Nebo každý z nich využít pro datum narození.
Adori2:22_10

 

Šperky s gravírováním mají dlouhou tradici především v anglosaských zemích. Jeden takový dostala od své sestry i vévodkyně Kate Middleton.

Návrh bez názvu-2

TIP: Aby šperk dlouho vypadal jako nový, nezapomeňte o něj vhodně pečovat. Zjistěte více o tom, jak čistit zlato a na co si dát pozor.