Co je gravírování a proč se pro osobitý šperk rozhodnout

Toužíte po originálním šperku, který budete mít jen vy? V tom případě se rozhodněte pro personalizovanou rytinu. Zjistěte, co je to gravírování a jak tento proces probíhá. A na závěr se inspirujte několika našimi nápady na to, co konkrétního si nechat na svůj šperk vyrýt.

Přívěsek s gravírováním

Co je gravírování

Gravírování je proces, při kterém se vytváří nápisy, loga nebo určité ornamenty na povrch. Gravírování se používá u nejrůznějších produktů. Kromě šperků se může jednat například o pera, dřevěné vařečky, rukojeti nožů, pravítka a mnoho dalšího. Technologie gravírování je založena na principu odebírání jednotlivých vrstev materiálu z daného výrobku. 

TIP: Šperky s gravírováním si žádají pravidelnou péči, aby i po letech zářily jako nové. Zjistěte, jak na správné čištění zlata.  

Jakými způsoby se šperky gravírují

Při gravírování šperků se nejčastěji využívají dva způsoby. Buď se celý proces provádí pomocí laseru, nebo ručně. S každou variantou se pojí určité výhody i omezení. 

Při laserovém gravírování se požadované značení nanáší pomocí kombinovaného ubírání materiálu tavením a odpařováním. Text nebo symbol je nejprve třeba převést do vektorové podoby a tu poté nahrát do počítače, s nímž je propojen laserový přístroj. Poté již technika veškerou práci obstará. Laserové gravírování se většinou nepoužívá u prstenů, kde velké rozměry přístroje mohou bránit precizní práci. 

Naopak ruční mechanické rytí je vhodné i pro velmi malé šperky nebo místa, do kterých by se laser těžko dostával. Nápisy či ornamenty se vyrývají pomocí velmi ostrého nástroje, kterému se říká rydlo. Ruční rytí však vyžaduje dlouhodobou praxi a smysl pro detail. Kromě toho je práce také fyzicky náročná, jelikož čím tvrdší materiál máte, tím je gravírování náročnější. Rytec vytváří rytinu dle předlohy, přičemž při práci kombinuje ostré přítlaky a jemné vibrace své vlastní ruky. 

Přívěsek s gravírováním

Proč se pro gravírování do zlata rozhodnout

Gravírování šperků se těší velké popularitě. Tímto způsobem si totiž můžete svůj klenot do jisté míry přizpůsobit a získat tak velmi osobitý doplněk

Šperky s vlastním nápisem jsou rovněž populární volbou pro darování. Věnovat je můžete svým blízkým, rodině či přátelům k nejrůznějším příležitostem, jako jsou například narozeniny, významné výročí, ukončení studia nebo narození miminka. Takový šperk za porod je ideální volbou dárku, který často věnují novopečení tatínci své partnerce.

Co si vygravírovat na šperk

Šperky s vlastní rytinou jsou skvělým způsobem, jak své klenoty personalizovat a získat památku na celý život. Vygravírovat si na ně můžete nechat nápis přesně podle vašich představ. Často se jedná například o datum narození, svatby nebo třeba výročí významné události. Datum si lze nechat vygravírovat také římskými číslicemi.

Kromě toho se můžete rozhodnout pro šperky se jménem, kdy na ně necháte vygravírovat jméno či iniciály vašeho partnera či dítěte. Také se může jednat o významné místo, například vašeho seznámení, svatby nebo úžasné dovolené. 

Pokud chcete šperk věnovat své přítelkyni či manželce, jistě nesáhnete vedle ani s vyznáním lásky na šperku. Může se jednat například o nápisy Ty, já, navždy, Miluji tě nebo My, navždy. Fantazie se meze rozhodně nekladou. 

Pokud toužíte po šperku s gravírováním, prozkoumejte nabídku v našem e-shopu. Vybírat můžete z minimalistických přívěsků, náhrdelníků a náramků v různých designech.