Výběr jména pro miminko: jak postupovat?

Dozvěděli jste se právě, že se vaše rodina rozroste o dalšího člena? V tom případě vás dříve nebo později čeká výběr jména pro miminko. Od čeho se odpíchnout a na co si dát pozor? Připravili jsme pro vás přehled několika pravidel, kterými se můžete řídit.

Můžete se řídit aktuálními trendy

Stejně jako všechny možné oblasti, i dětská jména ovlivňují aktuální trendy. Každý rok proto můžeme sledovat, která jména zrovna frčí a kterým se naopak novopečení rodiče vyhýbají a řadí se spíše k těm zastaralým. Seznam nejoblíbenějších jmen může posloužit také jako vodítko k tomu, abyste minimalizovali riziko, že se bude dalších 5 dětí ve školce jmenovat úplně stejně.

TIP: Inspirujte se nejoblíbenějšími jmény za rok 2023. Třeba mezi nimi najdete to pravé přesně pro vaši ratolest.

Snadná výslovnost je důležitá

Uvědomte si, kolikrát se v běžném životě musíme někomu představit. A jak nepříjemné je, když nám daná osoba neporozumí hned napoprvé a my jí musíme jméno i příjmení několikrát zopakovat. Pokud se tedy bude jméno společně s příjmením špatně vyslovovat, jistě svému dítku do budoucna radost neuděláte.

Obecně se doporučuje, aby se poslední hláska jména lišila od první hlásky příjmení. Například Daniel Eliáš by nemusel být ideální kombinací.

Rodinná tradice

Existuje u vás nějaká rodinná tradice, kdy se děti pojmenovávají po otci, nebo matce? V tom případě se i vy můžete takového pravidla držet. Zakořeněnou tradicí může být také dědění jmen pouze pro prvorozené syny a dcery.

TIP: Nechte si jméno svého miminka vyrýt na šperk a získejte jedinečnou památku na nejdůležitější okamžik ve vašem životě.

 

Vyberte si přívěsek s vlastní rytinou

Kdy má vybrané jméno svátek?

Obzvláště pokud u vás doma svátky slavíte, můžete vybírat jméno pro miminko podle data narození. Díky tomu můžete své ratolesti vybrat takové jméno, které se dle kalendáře slaví v určitém měsíci. Asi žádné dítě jménem Adam narozené 24. prosince nebude nadšené z toho, že všechny dárky v roce připadnou právě na jeden jediný den.

Mezinárodní, nebo česká

Při výběru jména pro miminko vás také čeká rozhodnutí, zda upřednostníte spíše česká jména, nebo sáhnete po některém z mezinárodních. Druhá varianta může být výhodnější pro ty, kteří například v budoucnu plánují život v zahraničí a chtějí to svým dětem v tomto ohledu usnadnit. Cizí jména pro miminka se přirozeně snadněji vyslovují právě cizincům. Zvažte ale, zda k cizímu jménu pasuje i vaše příjmení. Například Abigail Nováková nemusí být vždy zcela šťastnou volbou.

Dlouhé příjmení? Krátké jméno!

Myslet dále můžete také na vhodnou kombinaci jména a příjmení, co se délky týče. Pokud máte dlouhé příjmení, vybírejte spíše kratší jméno pro miminko. Naopak u krátkých příjmení si můžete dovolit vybrat i dlouhé jméno. Tímto způsobem dětem usnadníte představování a psaní jména nejen v dětství, ale i v dospělosti.

Zdrobněliny a různé varianty oslovení

Výběr jména pro dítě může ovlivnit také to, jaké varianty oslovení a případně zdrobněliny k danému jménu existují. Pamatujte na to, že pravděpodobně ne vždy budete používat klasickou variantu jména. Na Tomáše například můžete volat Tome nebo Tomášku. Některá jména však moc zdrobnělin nenabízí.

Snažte se vyhnout podobnostem

Křestní jméno, které je podobné s příjmením, není úplně skvělou variantou (třeba Karel Karlík nebo Jan Honzík). Jestliže má vaše příjmení tvar křestního jména, máte situaci rovněž trochu obtížnější. K takovému příjmení se proto hodí zvolit takové jméno, které se jako příjmení příliš často nevyskytuje (například Robin nebo Dominik).

Mějte připravenou variantu pro holčičku i chlapečka

I když vám lékaři tvrdí, že se bude jednat o holčičku, nic není až do okamžiku narození stoprocentní. Proto se vždy zaměřte na jména pro miminka holčičí i klučičí a buďte připraveni na obě možné situace.

Zjistěte, jaký má jméno význam

Pro některé rodiče může být důležité dát svému dítěti jméno, které s sebou bude nést určité poselství. Neváhejte se proto u zvolených favoritů informovat o tom, odkud pochází a co vlastně v překladu znamenají.

Výběr jména pro vaše miminko rozhodně neuspěchejte a se svým partnerem jej důkladně prodiskutujte. Přece jen vybíráte jméno, které bude daná osoba nést po celý život. Jakmile budete mít vybráno a vaše ratolest bude na světě, nechte si vyrýt její jméno nebo iniciály na šperk. Díky takto personalizovanému klenotu budete své nejdražší nosit neustále u sebe.